середу, 3 вересня 2014 р.

Почем опиум для народа?

...Попри дорогу стоять Діви Марії із цінниками, ніби продажні жінки, а гамузом із релігійним мотлохом спродують цигарки за акційною ціною.

Релігія - рентабельний бізнес не лише у православному світі.

У липні тому я побувала у великому паломницькому центрі - у Меджугор'є. Відвідини цього місця залишили суперечливі враження у моєму серці.
З одного боку, якесь внутрішнє бажання повірити в диво, всупереч здоровому глузду та всій цій зовнішній мішурі... Це як міркування від протилежного: якщо все справляє враження фальшивого, награного, то має бути якесь зерно істини.

З іншого - почуваєш себе конкретно тим, кого "розводять".
Дівчата-волонтерки оповідали нам про історію Меджугор'я, про візіонерів, ангельськими голосами з придихом. Від того ставало якось навіть соромно, що ти не піддаєшся єдиному релігійному психозу.
А основні його прояви - це бажання придбати, придбати собі щось... Люди заради шопінгу пропускають месу і сповідь.


Гаразд-гаразд, люди прагнуть мати пам'ятку про свій візит сюди - не все ж камінці з гори Подбрдо збирати, вона і так вже вся покоцана. Але для цього достатньо МАКСИМУМ 5 крамничок в різних кутках. Меджугор'є ж перетворилося у великий ринок, де діють ринкові закони: в одній ятці хусточки (які обов'язково слід придбати, бо як же ж ти інакше збереш миро з мироточивого хреста?) по 2,5 євро, в іншій - такі ж - по 1 євро.
А безконечні верениці вервиць?  В Меджугор'є не культ Богородиці, а культ вервички.

Хотілося б, щоб люди везли звідси не тільки речі за плечима, але й віру за душею...














Немає коментарів:

Дописати коментар