понеділок, 14 вересня 2015 р.

Стяги на стяги

       Біля "білого дому" в Тернополі майорять прапори: розвіваються та час від часу скручуються у трубочку, поза будь-яким політичним контекстом, незалежно від указів і розпоряджень, у підпорядкуванні одній лише розі вітрів.
       А мені завжди впадає у вічі несумісність тих прапорів: в одну лінію вишикувалися стяг Євросоюзу, червоно-чорна націоналістична фана, прапор Тернопільської області та державний прапор України. Вгадайте, яке полотнище зайве?
       Європейці, що вряди-годи потрапляють у файне місто дивуються, зобачивши тут синій прапор із дванадцятьма зірочками. "Хіба Україна вже в ЄС?" - і судомно перебирають у пам'яті всі 28 країн-членів.
       "Та ні, заспокоюю. - Ми вивішумо прапори Унії, щоб продемонструвати своє прагнення увійти у коло європейських народів і те, що ми поділяємо європейські цінності".
До речі,так само роблять і молдавани, і грузини.
       Хоча для мене правомірність цього акту залишається під питанням. У Законі України про державний прапор мовиться, що вивішувати прапори іноземних держав перед адміністративними установами забороняється. ЄС формально - не держава... Але...
Пригадуєте війни листопада 2013 року за прапори у Тернополі? Саме на цій підставі тоді тодішній голова ОДА розпорядився звідусіль прибрати стяг ЄС. І де він тепер? А корогви лишилися.
        Ще більш претензійним є чорно-червоний націоналістичний прапор. Його присутність на церковних церемоніях та державних урочистостях лякає іноземців, насторожує східняків. Навіть тими, у кого синьо-жовтий прапор викликає священий трепет, червоно-чорний сприймається неоднозначно. Хоча, більшості байдуже. Для мене ж його використання як мінімум є анахронізмом. А по-правді - дивним оксюмороном. Це як розпяття на шиї та амулет на додачу, це як перехреститися та ще й по дереву постукати і плюнути через ліве плече. Ну, щоб як не одне - так друге точно. Верняк. Прапори ЄС та революційний прапор ОУН - це як гот у растафаріанській шапці. Вони символізують категорично різну ідеологію. Якщо прапор ЄС означає єдність, рівність європейських націй, оту "єдність у розмаїтті", що є девізом Європейського Союзу, то "бандерівський прапор" - вищість однієї нації. Не кажучи про те, що він не має жодного офіційного статусу та використовується низкою політичних організацій націоналістичного спрямування.
       Ще одна придирка від мене - це зворотній порядок розміщення прапорів. Згідно етикету використання державної символіки та положення про використаня прапора Тернопільської області, стяги розміщуються за значущістю зліва - направо (державний, області, підприємства...). У нас же крайній правий - державний, крайній лівий - ЄС, а посередині ще два...
         Тільки схоже, ця риторика залишає байдужими наших чиновників і залишається глибоко попри носаті шкіряні мешти наших місцевих рагулів у спортивних штанях адідас.


Слава Україні!



2 коментарі:

  1. "Прапори ЄС та революційний прапор ОУН - це як гот у растафаріанській шапці. "

    Згадалось, як колись у Тернополі було ґотичне весілля з вінчанням в Катедральному соборі:
    http://i20.photobucket.com/albums/b242/parahin/DSC05522.jpg

    Виглядало гротескно :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. мені здається, що готи експлуатують християнську релігійну тематику, тому якби вони в мечеті брали шлюб, це було б гротескніше :)

      Видалити