четвер, 5 листопада 2015 р.

Що треба обов'язково скуштувати в Стамбулі: з Боспору - до столу!

Місто, аби мені сподобатися, повинне мати воду - річку, озеро, море, океанський берег, на крайняк. Другий критерій - небагато людей. Стамбул омивається двома морями, але це найбільше місто Європи, тому мав би бути безжально викреслений зі списку облюбованих мною місць. Проте люд тут якось рівномірно і розмірено розсяний, тут немає того похмурого натовпу, який суне на тебе з метро в Києві о восьмій ранку.
А ще Стамбул ідеально підпадає під третій критерій - місто має гарно пахнути. Тут розливаються пахощі солоної прохолоди протоки, аромати квітів і парфумів, п'янкий запах прянощів з Єгипетського базару і смачної їжі.
рекомендую зайти в забігайлівку "Алі-баба" в районі Топхане. Турецький кітч, який зацінили найбільш високопоставлені особи країни та її гості, радує тим, що тут на столах завжди є свіжі черешні, полуниці, виноград чималих розмірів + різні горішки. А на стінах - у тому числі, прапори України
будете в Стамбулі - запитайте, як називається цей горіховий напій, дуже смачний, а то я забула.

Отож, короткий список того, що треба обов'язково скуштувати на березі Золотого Рогу.
1. Балик.
(Б)алик - це не м'ясо, як у нас, а риба. В Туреччині взагалі все по-турецьки: баба - це тато, карпуз - не гарбуз, а кавун, а кавун - це диня і так далі.
Отож, як будете гуляти по Галатському мосту (а це найдовший риболовецький міст в світі), то не стримуйтеся від спокуси скуштувати рибний сендвіч в одній із плавучих кафешок в китайському стилі. Смачніші рибні сендвічі готують хіба в Нідерландах (там з найніжнішим оселедцем), але тут рибку подають свіжозловлену. Свіжу булочку треба щедро поливати лимонним соком і облизувати пальчики.
2. Лахмаджун - це турецька піца. Це плоский млинець, присипаний купою спецій, які створюють такий смак, що ти думаєш. ніби їси і м'ясо, і помідорки... Дуже смачно. Продають в ресторанах (маленькі), можна замовляти в забігайлівках чи купити на вулиці в районі Султанахмет.

3. Кумпір - це унікальна страва, від якої Лукашенко кусає лікті. Береться величезна картоплина, виймається середина, пюре вимішується з маслом, утрамбовується, а зверху накладається велика купа різних начинок - горошок, м'ясо, капуста, морква, ще щось. Їсти таку картоплину можна і на обід, а потім ще й на вечерю. Продається не всюди, точно є в районі залізничного вокзалу. Коштує десь від 5 до 10 лір, але воно того варте.




4. Іскандер-кебаб - коронна страва турецької кухні, ягнятина на подушці з картоплі, полита сметаною. Ніколи не думала, що м'ясо можна їсти зі сметаною (це не зовсім сметана, це щось молочне. як вершки), але дуже смачно.









5. Салеп - це солодкий, подібний на молочний, кисіль, який розливають на вулицях зі смішних пузатих чайнико-самоварів (декотрі продавці носять його на спині, і розливають через плече з трубочки). Готується з кореня оріхдеї. Коштує 2-3 ліри, добре зігріває.













6. Вафлі в Ортакьої. Ортакьой - це фешенебельний район Стамбула з найкрутішими ресторанами і клубами міста. Тут продають величезні вафлі, начинені шоколадом і фруктами. Потренуйтеся їсти великі порції перед тим, як вирушати до Ортакьоя.







7. Свіжий гранатовий / апельсиновий сік продають практично на кожному кроці, коштує від 1 до 3 лір, просто перед вами спеціальним пресом вичавлюють 2-3 фрукта у склянку і ви споживаєте чисті вітаміни.

8. Чорба - гострий турецький супчик. Якщо хочете зігрітися або вберегтися від гастриту.


9. Рахат-лукум та пахлава
Солодощі - це те, чим славиться Туреччина. На будь-який смак. Очі розбігатимуться від асортименту в магазині "Кошка". Але ви зберіться з силою волі та купіть щось собі і близьким. Пахлава - це не слойка з медом, як у нас продають на пляжах, а маленькі тістечка з горіхами. Рекомендую - "пташине гніздо".


10. Дондурма - це фантастичне морозиво з козячого молока. Продаж цих холодних ласощів - справжній ігровий ритуал, який необхідно пережити. Має незвичну тягучу консистенцію, яка досягається тому, що в морозиво додають товчений корінь орхідей.Через виробництво традиційного морозива орхідеї опинилися під загрозою, і я чула таке, що додавати їх заборонили. Тим не менш, смак дондурми не змінився. Якщо будете гарно посміхатися, продавець у традиційному турецькому вбранні пригостить вас морозивом просто так. Інакше доведеться викласти 2-3 ліри.







11. Яблучний чай в ідеалі мав би робитися з сушених яблук, на практиці його розводять з пакетика з кольоровим порошком. Але це нікого не спантеличує, бо чай тут п'ють постійно і масово. Вам пропонуватимуть випити чаю в магазинах і на базарі. Спеціальні продавці розносять його в неповторних тюльпаноподібних маленьких скляночках на білих блюдечках з червоними плямками (традиційний орнамент), по п'ять чашечок на підносі.



12. Каву в кафе "П'єр Лотті"
Хоча це турки навчили нас пити каву, і саме тут у 1475 році відкрилася перша кахвехане (каварня), їх кава не така вже й смачна, але пити її треба. Коли поїдете в найбільш святий район Стамбула - Еюп гуляти з котами по кладовищу, то неодмінно купіть собі закручений картопляний чіпс і квиток на підйомник, котрий відвезе вас на вершину гори. Там є малесенька і багатолюдна кав'ярня П'єр Лотті, де обожнював проводити час однойменний французький журналіст, закоханий у Стамбул. Попийте там кави - чисто символічно, споглядаючи чарівний краєвид. Коли завершите цей ритуал, переверніть чашечку і покладіть на денце свій перстень. Потім зазирніть у чашку і спробуйте розгадати по малюнку, що вам віщує доля.







13. Сіміт - це бублик з кунжутом, який продається практично на кожному кроці (вранці) і коштує 1 ліру. Розносять їх на колоритних червоних візочках не менш колоритні, поважні турки.



14. Смажені каштани солодкі на смак, добрі тільки поки теплі, тому не зволікайте. Не пробуйте смажити наш кінський каштан, він гіркий.

15. Айран - це кисломолочний, освіжаючий напій на основі йогурта, корисний для травлення і настрою.

Не омину увагою типову домашню, холостяцьку страву - менамен - це яєшня з додатками усього їстівного, що є в холодильнику. Застережу проте не пробувати свіжозірвані оливки з дерев! Вони дуже терпкі та гіркі! Але лаврового листа додому можете набрати.

Додати до цього списку "хітів" турецької кухні можна бастурму, кофте (м'ясні кульки), донери (шаурма), ракію, пиво "Ефес" - кажуть, найгидкіше пиво в світі, розмаїття смаженої риби, тесті-кебаб (запечене в горшечку м'ясо, який господар помпезно розбиває у вас на очах, але у вас вже й так слинки течуть.

Приємного вам апетиту в Стамбулі!

Немає коментарів:

Дописати коментар