пʼятниця, 21 вересня 2012 р.

«Україна і світ: відповідаючи на завтрашні виклики разом»



Не лише на українських, вкритих мозаїкою асфальту шляхах, а й у суспільстві не залишає тривожне почуття розгубленості і невпевненості. Подібну «дезорієнтацію на місцевості» відчуває більшою чи меншою мірою кожна держава, адже світ невпинно рухається і зміни складно не помічати. Попри усі намагання, передбачити, який кінцевий результат цих змін, – далеко не просто. Якщо зазирнути у завтрашній день видається можливим, то у післязавтра… залишається лише сподіватися, що не буде розіграним сценарій однойменного голівудського фільму-катастрофи.
На нові стимули потрібно реагувати моментально, приймати відповідальні рішення. У нашій ситуації будь-який рух здається кращим варіантом, аніж тупцювання на місці. Тривалі вагання щодо подальшого вектору розвитку для когось – успішне тренування. Для мене – втрата часу. Отож, перший виклик – це швидкість.
Інший виклик – якість: в усьому – від вимог СОТ до продукції українських фермерів, стандартах освіти до рівня доброчесності політиків... Якість – це нова мова світу, якщо ти не володієш нею у достатній мірі – ти просто не в змозі забезпечити відповідний та рівноцінний діалог з національностями та транснаціональними корпораціями. Комунікації стають усе тіснішими, Україна вже ніколи не буде ізольованою від інших держав. Хотілося б, аби цей діалог відбувався на рівних. І на високому рівні.
Третій виклик – інтеграція. Світ можна прирівняти до гамірного, густозаселеного гуртожитку, чи, за алегорію, яку вжив колись Михайло Горбачов - до корабля, у якому людству судилося виживати разом, стернуючи крізь хвилі негараздів до благополучного завтра.
У цьому великому спільному домі-ковчезі в України є всі шанси облаштувати власний добробут, жити у мирі з сусідами та приймати загальні «правила гри». І не боятися дивитися у майбутнє. Жити завтрашнім днем – не означає бути безнадійним мрійником, а значить – нести відповідальність за власні дії.­­


Немає коментарів:

Дописати коментар